Czy chodzi tylko o zmiękczenie wody?

Twarda woda to wiele niekorzystnych skutków, na które jesteśmy narażeni w naszych domach. Przede wszystkim chodzi o negatywny wpływ kamienia kotłowego na stan techniczny sprzętu agd, wyższe koszty zużycia energii cieplnej w wyniku osadzania się kamienia na urządzeniach grzewczych, walory smakowe. Zmiękczanie i filtrowanie wody jest nam potrzebne.

 

Bez awarii urządzeń

 

Decydując się na zmiękczacz wody poprawiamy nie tylko walory smakowe wody, ale też zapewniamy sprawne działanie pralek, zmywarek, czajników czy żelazek. Kamień kotłowy obniża sprawność urządzeń grzewczych. Tak więc w trosce o mniejsze koszty ogrzewania domu, zmiękczacz okazuje się trafnym wyborem. Poza tym smak miękkiej wody jest zdecydowanie lepszy od smaku twardej wody, która posiada duże stężenie soli wapnia i magnezu. Możemy pójść jednak krok dalej i zdecydować się na któryś z rodzajów filtracji domowej, która zapewnia optymalnie czystą wodę bez bakterii i wirusów.

 

Co wybrać?

 

Przed decyzją potrzebna jest analiza wody, po którą należy zwrócić się do lokalnego przedsiębiorstwa wodociągowego lub wykonać taką na własny koszt w stacji sanitarno-epidemiologicznej. W oparciu o analizę wody o wiele prościej jest dopasować konkretny filtr do domu. Mamy wybór pomiędzy filtrami mechanicznymi, na bazie węgla kamiennego lub demineralizację metodą odwróconej osmozy. W skrajnych przypadkach potrzebna będzie dezynfekcja za pomocą promieniowania UV, odżelazianie i odmanganianie. Jeśli potrzebujemy czystej wody do picia, korzystne okazują się filtry dzbankowe.

2 Komentarzy

  1. Kaśka

    Na razie mam filtr dzbankowy, ale muszę pomyśleć o czymś bardziej profesjonalnym.

  2. Klaudia

    Miękka woda to naprawdę sporo korzyści.

Pozostaw odpowiedź игровой автомат вампиры Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *